Pentru a face șabloane de calitate și cu detalii exacte, cea mai bună metodă este debitarea la laser. Prin intermediul unui software care poate prelucra fișiere cu o imagine vectorială, laserul poate apoi să urmărească conturul pe material. Grafica vectorială este un procedeu prin care imaginile sunt construite cu ajutorul descrierilor matematice. Cu ajutorul lor se determină poziția, lungimea și direcția liniilor folosite în desen. Magnetic Promo poate să te ajute să îți realizezi orice șablon dorești, chiar și pe dimensiuni mai mari, de până la 1300 mm pe 900 mm.
Stencilul este un șablon folosit pentru desenarea sau pictarea unor simboluri, litere, forme identice de fiecare dată când sunt utilizate. Aceste șabloane sunt realizate prin înlăturarea unor secțiuni din materialul inițial în formă de text sau imagine, generând negativul fizic al unei imagini. Astfel, desenele pe asfalt, pereţi interiori şi exteriori și alte obiecte devin mult mai uşor de realizat cu un simplu şablon creat la laser.
Pentru crearea unor șabloane sunt câțiva pași care trebuie urmați astfel încât rezultatul să iasă curat și perfect pentru utilizare. Cu o imagine vectorială tot procesul este mult mai ușor, deoarece aceasta se poate scala la orice dimensiune dorești, fără a afecta grafica. Astfel, produsul final va avea aceeași calitate superioară și la dimensiuni mici, de câțiva centimetri, și la dimensiuni mai mari.
Pasul 1 – alegerea graficii vectoriale sau crearea imaginii acesteia
Acesta este un exemplu de imagine vectorială, creată în Adobe Illustrator. Formele pline cu albastru vor fi decupate, astfel încât acele plinuri vor forma stencil-uri.
Pasul 2 – Alegerea materialului și dimensiunilor pentru șablon.
Pentru această grafică, dimensiunile pot fi la alegere, deoarece forma este foarte simplă iar traseul poate fi urmărit ușor. Pentru forme mai complexe, este importantă cantitatea de detalii și materialul folosit. În proiectul din imagine s-a folosit un carton simplu.
Dacă şablonul se doreşte a fi utilizat cu materiale care pot îmbiba şablonul, precum vopsea vopsea sau spary-uri pe bază de acril, recomandăm să se utilizeze plexiglas, priplak sau alte materiale plastice. Acestea permit curăţarea uşoară a şablonului şi reutilizarea lui de foarte multe ori.
Pasul 3 – scalarea pentru șabloane și eliminarea liniilor suplimentare
Înainte de trimiterea graficii la laser, aceasta se verifică încă o dată pentru liniile suplimentare ce trebuie eliminate, în softul CorelDraw. Eliminarea liniilor este importantă, deoarece laserul nu trebuie să treacă prin același loc de două ori. În cazul în care trece de două ori, materialul va fi deteriorat și astfel șablonul nu va mai putea fi folosit.
Pasul 4 – Tragerea la laser și finalizarea șablonului
După ce șablonul este finalizat, acesta este debitat la laser, rezultând astfel forma sa finală pe materialul ales.
Dacă doriți să faceți stencil-uri care pot fi aplicate oriunde, contactați-ne la 0724.518.468 sau pe formularul de contact din link-ul următor:http://magneticpromo.ro/
Va așteptăm ideile creative şi inedite!
Sursa:www.makezine.com