Iata ca din nou ne putem folosi spiritul creativ, de data aceasta cu sublimarea. Dar haideti sa aflam mai intai ce presupune si apoi trecem la treaba.
Ce este sublimarea?
Sublimarea, este un fenomen endotermic (cu absorbtie de caldura) de transfer/ trecere din stare solida in stare gazoasa. Transferul se face direct, de la solid la gaz, fara a mai trece prin starea lichida. Cel mai bun exemplu pe care il putem da este naftalina, care din stare solida trece direct in stare gazoasa.
Sublimarea are loc numai prin absorbtia de caldura (proces natural). Daca trecerea din stare solida in stare gazoasa se petrece in urma unei reactii chimice, atunci nu mai avem sublimare. Haideti sa luam exemplul unei lumanari care arde. Prin ardere, parafina este vaporizata si reactioneaza cu oxigenul pentru a produce dioxid de carbon. Aceasta este o reactie chimica si nu proces de sublimare.
Procesul invers este numit desublimare, adica trecerea din stare gazoasa direct in stare solida. Acesta este un fenomen exotermic, ceea ce inseamna ca are loc prin cedare de caldura. Cel mai bun exemplu pe care il putem da este gheata din congelator. Vaporii de apa din aer (inca suntem in congelator) cedeaza caldura (desublimeaza) si se transforma in particule de gheata. La fel ca si in cazul sublimarii, daca transferul dintre stari este dat de o reactie chimica, nu mai avem desublimare.
Sublimarea pe materiale si cum o putem folosi?
Cum functioneaza?
Atunci cand dorim sa utilizam procesul de sublimare pe materiale, acesta arata astfel:
Practic, prin incalzire avem cerneala vaporizata de pe hartia de sublimare si apoi fixata in porii materialui suport, la nivel microscopic.
Ce avem nevoie:
- Cerneala speciala pentru sublimare;
- Material suport potrivit;
- Sursa de caldura;
Ca si exemplu de material suport, putem lua o cana din ceramica. Gasiti mai multe modele de cani personalizate prin sublimare pe website-ul nostru.
Ce este important atunci cand folosim sublimarea pe materiale:
- Functioneaza bine doar pe culoarea alb; pentru alte culori de cani sau materiale trebuie facute teste si ajustari de culoare, deoarece culorile sublimate vor fi alterate de culoarea suportului.
- Pentru rezultate optime se folosesc texile sintetice ca si material suport;
- Materialul suport poate fi si din: metal, lemn sau ceramica;
Ce facem efectiv pentru o sublimare reusita?
Ne asiguram ca poza (sau desenul) pentru imprimare este de buna calitate. Printam poza pe o coala de hartie speciala, sublimabila, cu ajutorul unei imprimante cu cerneala speciala pentru sublimare. Luam hartia proaspat imprimanta si o fixam pe obiectul pentru sublimare cu un scotch special. Apoi introducem si materialul ales si le introducem in presa termica. Procesul de racire va interveni automat in urma opririi actiunii presei termice si voila! Avem o personalizare efectuata cu ajutorul sublimarii.
Stim ca nu suna atat de complicat, dar totusi acest proces este realizat de persoane specializate, cu instructajele la zi. 🙂
Acum ca stiti cum decurge totul, sa trecem la treaba. Va asteptam pe website-ul nostru.
Bineinteles, pentru mai multe informatii sau intrebari despre alte obiecte ce pot fi personalizate ne gasiti pe e-mail office (at) magneticpromo.ro si la numarul de telefon +40.770.689.689.
Buna de ce dupa ce scot cana din presa este galbena toate culorile sunt galbene si da am totul pentru sublimare.Multumesc!