Afișez toate cele 4 rezultate

Descrierea jocului de Go (adaptare de pe site-ul FRGO)

GobildaltJocul de Go (sau weiqi in chineza) se bazeaza pe o gandire strategica. A fost inventat in China in urma cu aproximativ 4000 de ani. Introdus in Japonia in jurul anului 800, iar in Occident la sfarsitul secolului al XIX-lea. In Asia in special, Go-ul se bucura de o popularitate foarte mare. In Europa si America interesul pentru acest joc este in continua crestere.
Posibilitatile strategice si tactice ale Go-ului sunt nesfarsite, aducand o provocare si bucurie practicantilor de orice nivel. Personalitatile jucatorilor apar foarte clar pe tabla de Go. Jocul reflecta abilitatea combatantilor de a mentine un echilibru intre atac si aparare, flexibilitatea raspunsurilor in diferite situatii, tempo-ul, acuratetea analizei si recunoasterea punctelor tari si a slabiciunilor adversarului.
Go-ul este un joc teritorial. Tabla marcata cu 19 linii orizontale si 19 verticale, poate fi vazuta ca un tertoriu ce urmeaza a fi cucerit de catre cei doi combatanti. Un jucator are un set de piese negre, numite pietre, iar celalalt, piesele albe.

Cum se joaca?

Jocul de Go incepe cu tabla goala, iar jucatorii muta pe rand plasand o piatra pe intersectiile dintre liniile tablei. Dupa ce au fost plasate pe tabla pietrele, nu mai pot fi mutate. Totusi, ele pot fi incercuite si capturate, caz in care sunt ridicate de pe tabla si pastrate ca prizonieri.
Ca ocupatie intelectuala, Go-ul este extrem de provocator: desi regulile sunt foarte simple,  incercarile de a programa calculatorul sa joace Go nu au avut mult succes pana de curand. Chiar si cele mai bune programe fac greseli simple. Fiecare partida isi defineste rapid un caracter propriu, deci nu exista doua partide identice. Intuitia, creativitatea, ingeniozitatea, conceperea unui plan amplu si solid, combinat cu capacitatea de a lua decizii rapide, sunt cateva dintre calitatile pe care practicarea Go-ului le antreneaza si le dezvolta. Gandirea tactica si strategica antrenata prin practica indelungata a Go-ului are aplicabilitate in orice domeniu din viata, gestionand atat relatiile de parteneriat, cat si pe cele concurentiale. Totodata, jocul de Go induce treptat o atitudine corecta si optima de abordare a problemelor si de elaborare a solutiilor.