Gravura laser este o procedura speciala de inscripționare a obiectelor din metal, lemn, placaj, plastic, sticla, plexiglas, piele realizata cu ajutorul laserului. Gravura laser functioneaza similar cu o imprimanta cu jet de cerneala, jetul de cerneala fiind inlocuit cu un fascicul de lumina trimis pe material.
Prin acest procedeu, o raza laser focalizata pe un material si deplasata pe acesta, urmand un model realizat de un software specializat instalat pe un computer, are ca efect vaporizarea unui strat superficial al acelui material. Prin reglarea parametrilor de putere laser si viteza cap laser se poate obtine o gravare superficiala sau mai profunda care poate sa varieze in general intre 0,01 mm si 3 mm.
Procedura de inscriptionare prin gravura laser poate fi deosebit de complexa si delicata, oferind durabilitate in timp si acuratete lucrarilor.
Calitatea
Calitatea gravurii laser este de neegalat. Produce o imagine permanenta, extrem de detaliata si fina, cu o rezoluție de pana la 1000 dpi (puncte pe tol). Aceasta rezolutie devine extrem de importanta atunci cand ne referim la fotogravura, reprezentarea detaliilor fine, gravura pe sticla, pe materiale nobile sau intr-unul dintre cele mai dure materiale, granitul. Un mare avantaj il ofera faptul ca prin gravura laser sau taiere laser, materialul nu sufera deplasari pe masa de lucru a echipamentului, nu necesita prinderi speciale.
Viteza
Laserul ofera cea mai rapida metoda de taiere de pe piata pentru o gama larga de materiale, ofera produse competitive si de extrema calitate, incomparabile cu cele realizate prin tehnicile traditionale de taiere. Echipamentul laser poate fi ajustat in asa fel încat sa acopere toate nevoile, fie ca vorbim de unicate sau productie de masa, in orice marime.
Protectia mediului
Gravura laser produce putine reziduuri si noxe, iar posibilitatile avansate de optimizare permit gravarea chiar si pe materiale de foarte mici dimensiuni, astfel incat se pot recupera chiar si cele mai mici resturi de materiale.