Intrebari frecvente cutter plotter

Incercam mai jos sa adresam cele mai frecvente intrebari cu privire la cutter plotterul nostru care este o masa de taiere CNC. Daca insa apar intrebari specifice te rugam sa ne contactezi telefonic sau pe e-mail.

Cum sunt calculate costurile pentru proiectul meu de taiere pe cutter?

Pentru a putea estima o cotatie de pret cel mai simplu este sa primim fisierul vectorial al proiectului, cu specificatii si dimensiuni complete.

Cotatia de pret este estimata in functie de:

 • materialul consumat si optimizarile care sunt posibile
 • timpul necesar pentru realizarea proiectului: pregatire desene de taiere sau biguire, calibrarea mesei de taiere, eventuale teste suplimentare si realizarea de mostre, timpul efectiv de asezare a materialului pe masa de lucru si de ridicarea a pieselor dupa taiere/biguire.
 • complexitatea proiectului, daca sunt necesare materiale suplimentare (scotch pentru fixarea mai  buna a pieselor pe masa de taiere sau pentru pastrarea integritatii pieselor dupa taiere)
 • pierderile de material rezultate – avem proiecte care necesita imprimare si apoi taiere pe baza citirii unor markeri de taiere care ocupa spatiu.

Timpul de executie pentru acelasi proiect de taiere si biguire poate fi foarte diferit, in functie de material si parametrii specifici materialului. La fel si rezultatele, pot fi foarte diferite.

Pot primi o cotatie de pret fara un fisier vectorial?

Un fisier vectorial cu detalii reprezinta calea cea mai simpla si rapida de a obtine o cotatie de pret pentru taiere pe cutter plotter si timpul de executie. La cerere, cu plata unui avans, putem realiza si noi proiectarea pe baza unor schite, dar timpul de proiectare se va adauga la costul general al proiectului. De aceea va recomandam sa utilizati unul dintre template-urile de taiere si biguire.

In general putem sa raspundem cererii in ziua in care o primim, in interval de cateva ore.

Conteaza alte proiecte similare in estimarea unui pret pentru proiectul meu?

Desigur, incorporam experienta proiectelor similare in cotatiile pentru proiecte viitoare. Dar fiecare proiect de debitare si biguire are specificul lui si, cateodata, pentru cativa cm in plus rezulta o pierdere foarte mare de material. Deci este important sa intelegem specificul proiectului tau si, daca suntem consultati, putem propune masuri de optimizare.

Nu am un fisier vectorial, pot primi o cotatie estimativa?

Da, insa in realizarea efectiva a proiectului vor putea fi abateri semnificative de buget, atunci cand avem datele finale. Deci iti putem oferi doar o estimare. Un minimum de informatii pentru o cotatie de taiere si biguire ar trebui sa includa:

 • o schita a pieselor ca sa ne dam seama despre lungimea de taiere si biguire
 • imagini cu obiecte similare, care sa aiba dimensini specificate pentru lungime, inaltime, latime, diametru
 • detalii referitoare la tipul materialului si grosimea lui
 • tirajul necesar.

Pot primi ajutor in realizarea graficii?

Preturile pentru proiectare grafica si realizare de fisiere vectoriale incep de la 100 lei/ora. Pentru a incepe un proiect de design grafic este necesar sa primim instructiuni clare cu privire la proiect si scopul acestuia. Iar munca va incepe dupa incasarea unui avans pentru lucrare in functie de volumul de munca estimat.

Pot sa pregatesc eu fisierul pentru taiere si biguire? Si daca nu ma descurc cu template-ul vostru?

Da, am pregatit niste template-uri in acest sens si instructiuni. Iar in cazul in care sunt intrebari putem sa discutam pe e-mail la office(at)magneticpromo.ro

Ce tipuri de fisier se folosesc pentru taiere pe cutter plotter?

Cutter plotterul recunoaste doar fisiere vectoriale. Pentru a crea un fisier vectorial pentru taierea si biguire se pot utiliza formate precum PDF, DWG, SVG, DXF, EPS, AI, generate de software-uri precum Corel Draw, Adobe Illustrator, Autocad.

Putem lucra pe baza unui fiser care nu este vectorial?

In acest caz va trebui sa il convertim in fisier vectorial pentru a realiza o prima estimare a lucrarii de taiere. Pentru proiecte simple putem realiza o estimare precisa, dar pentru lucrari complexe imaginea fidela asupra costului poate fi obtinuta doar prin evaluarea unui fisier vectorial. In plus intervine un timp suplimentar de evaluare a lucrarii si un cost de realizare a fisierului vectorial.

Cat de mare este masa de lucru a echipamentului cutter plotter?

Lucram cu un echipament cutter plotter din seria Graphtec cu masa de lucru de 1200 x 900 mm prevazut cu vacuum. Materialele care pot fi taiate sau biguite pot avea grosimi de max. 1,5 mm dar dimensiunile pot varia.

Dar… nu toti producatorii cu care lucram ne pot furniza placi sau coli din diverse materiale de dimensiuni mari si cateodata nu este eficient sa se utilizeze placi de dimensiuni mari. De exemplu, am cautat foarte mult coli mari de culoare galben pai si am finalizat lucrarea pe cartoane de dimensiuni A3, desi eficient ar fi fost sa ocupam cu coli toata suprafata 1200×900 mm.

Care sunt tipurile de prelucrari cutter plotter?

Detalii cu privire la tipurile de prelucrari pe cutter plotter puteti gasi aici.

Debitare cutter plotter pe ce dimensiuni se poate realiza?

Avem cutite cu unghiuri de taiere diferite, in functie de grosimea materialului. Deci putem taia materiale foarte diverse cu forte de taiere si viteze diferite, pentru rezultate dintre cele mai precise. Grosimea maxima de material acceptata este de 1,5 mm insa in practica difera de la material la material.

De asemenea, anumite detalii fine pot fi realizate pe materiale subtiri dar devin imposibil de realizat pe materiale mai groase, deoarece in locurile in care are loc intoarcerea cutitului materialul este fortat, apre uzura excesiva a cutitului si trebuie inlocuit. O lista de preturi relativa la grosimile de materiale poate fi gasita la noi pe site.

Putem bigui o coala fata-verso?

In functie de material se poate realiza si potrivirea desenelor de big pe ambele fete, in functie de efectul urmarit. De exemplu am realizat niste plieri de carton care s-au transformat in niste obiecte decorative deosebite, fiecare coala avand sute de biguri. Dar potrivirea fata-verso este destul de dificila si necesita callibrari suplimentare. Pretul pentru cele doua fete se calculeaza separat, plus un timp de potrivire al celor doua fete.

Gasesc material in stoc permanent?

Stocul nostru de materiale pentru cutter plotter este in continua schimbare. Am avut perioade de saptamani de zile cand am lucrat exclusiv cu carton de un anumit tip de carton sau cu folie magnetica sau plastic. In general blocam banii doar in materialele cu rulaj mare, restul le aprovizionam pe proiect cu un mic surplus. Cand realizam oferta de pret incercam sa avem un pret actualizat al materialelor si un timp estimat de livrare, insa nu ne asumam eventualele intarzieri din partea furnizorilor.

De la lansarea comenzi si incasarea unui avans incepe efectiv aproivizonarea cu materiale pentru fiecare proiect.

Acceptati proiecte cu materialul clientului?

Sigur, putem lucra cu placi sau coli furnizate de clienti. Este necesar sa stabilim o compatibilitate a acestora cu prelucrarea pe cutter plotter, deoarece in piata sunt materiale de calitati diferite. In acest caz, atunci cand discutati cu un furnizor de materiale este important sa va asigurati ca acestea pot fi taiate pe cutter plotter, sa aveti o mostra si sa facem un test. Abia dupa aceste teste si realizarea unei mostre pe materialul primit va putem furniza o cotatie de pret finala.

Pentru a evita intarzieri in proiect este util sa va ganditi sa ne aduceti material in exces, si pentru teste sau erori de productie.

Ce materiale se prelucreaza pe cutter plotter?

Anumite materiale se preteaza doar pentru taiere pe cutter plotter si biguire. O lista a materialelor general prelucrabile pe cutter plotterul nostru puteti gasi aici.

Ce materiale nu se debiteaza pe cutter plotter?

Nu se debiteaza laser pe echipamentul nostru:

 • materiale mai groase de 1,5 mm
 • carton ondulat
 • sticla
 • metal
 • piatra
 • ceramica

Pentru o alta serie de materiale nu recomandam taierea pe cutter plotter:

 • anumite hartii si cartoane groase, in functie de proiectul de debitare
 • folie magnetica foarte groasa.

Se poate primi o mostra in avans pentru “bun de tipar”?

Desigur. Tariful pentru realizarea mostrei va implica insa aceleasi calibrari pe cutter plotter ca si in cazul realizarii comenzii mari. Acest tarif se poate ajusta ulterior din pretul total al proiectului de taiere si biguire.

Pot primi mostre de material?

In functie de proiect putem trimite mostre de material taiate/biguite. In anumit cazuri putem furniza mostre si cu diferite tipuri de puteri ale viteze de taiere si adancimi, efectul asupra materialului putand fi diferit.

Aveti comanda minima?

Comanda minima de taiere si biguire pe masa de taiere este de 50 lei.

Pot primi o lista estimativa de preturi?

Da, aceasta lista de preturi la nivel orientativ este publica in locatia aceasta. In functie de proiect, tiraj si alte elemente putem sa o ajustam in sus sau in jos.

Unde este localizat atelierul? Pot veni sa discut un proiect specific? 

Atelierul este localizat in apropiere de Metrou Dimitrie Leonida. Programul este L-V 9-18.
Accesul in atelier este restrictionat deoarece avem echipamente de productie diverse care pot provoca accidentari in cazul interactionarii cu persoane neavizate. Pentru a putea realiza o estimare a lucrarii si mostre in cursul vizitei tale te rugam sa te programezi in avans la 0724 518 468 si eventual sa ne trimiti detalii privind proiectul in avans, ca sa ne facem temele.

Pot sa vin la atelier oricand pentru un proiect de taiere?

Proiectele le realizam pe baza programarilor in productie, deoarece avem si alti clienti de multumit. De aceea, cel mai bine este sa avem inainte lucrarea si sa o evaluam. In functie de seriile de productie mai poate sa apara cate o fereastra libera.

Oferiti si servicii de montaj sau ansamblare? Dar de impachetare ca produs finit?

Nu reprezinta o regula. In functie de proiect putem oferi si aceste servicii, pentru un cost separat. Avem experienta in realizarea de produse de la A la Z, pana in etapa de impachetare si etichetare finala, gata sa fie puse in raftul magazinelor.

Care sunt metodele de plata acceptate?

In majoritatea cazurilor incasam pe baza de OP, avans si inainte de livrarea proiectului. Putem accepta si cash de la persoane juridice pe baza de factura si chitanta. Pe aceasta firma nu avem POS.

Cat ma costa transportul?

Costul transportului incepe de la 17 lei si se calculeaza functie de volum/greutate colet. Pretul creste in general cu 1 leu/kg. Pentru anumite proiecte fragile sau de dimensiuni foarte mari nu recomandam un curier, ci ridicare personala. In plus, in functie de necesarul de ambalaj in cazul proiectelor speciale acesta poate fi refacturat clientului.