Intrebari frecvente laser

Incercam mai jos sa adresam cele mai frecvente intrebari cu privire la prelucrarile laser. Daca insa apar intrebari specifice te rugam sa ne contactezi telefonic sau pe e-mail.

Cum sunt calculate costurile pentru proiectul meu de taiere laser?

Pentru a putea estima o cotatie de pret cel mai simplu este sa primim fisierul vectorial al proiectului, cu specificatii si dimensiuni complete.

Cotatia de pret este estimata in functie de:

  • materialul consumat si optimizarile care sunt posibile
  • timpul necesar pentru realizarea proiectului: pregatire desene de taiere/gravare laser, calibrarea echipamentului laser, eventuale teste suplimentare si realizarea de mostre, timpul efectiv de asezare a materialului pe masa de lucru si de ridicarea a pieselor dupa taiere/gravare.
  • complexitatea proiectului, daca sunt necesare materiale suplimentare (spray sau scotch pentru gravare, scotch pentru fixarea mai  buna a pieselor pe masa sau pentru pastrarea integritatii pieselor dupa taiere laser)

Timpul de executie pentru acelasi proiect de taiere si gravare laser poate fi foarte diferit, in functie de material si parametrii specifici materialului. La fel si rezultatele, pot fi foarte diferite.

Pot primi o cotatie de pret fara un fisier vectorial?

Un fisier vectorial cu detalii reprezinta calea cea mai simpla si rapida de a obtine o cotatie de pret pentru taiere laser si timpul de executie. La cerere, cu plata unui avans, putem realiza si noi proiectarea pe baza unor schite, dar timpul de proiectare se va adauga la costul general al proiectului. De aceea va recomandam sa utilizati unul dintre template-urile de taiere laser si gravare.

In general putem sa raspundem cererii in ziua in care o primim, in interval de cateva ore.

Conteaza alte proiecte similare in estimarea unui pret pentru proiectul meu?

Desigur, incorporam experienta proiectelor similare in cotatiile pentru proiecte viitoare. Dar fiecare proiect de debitare si gravare laser are specificul lui si, cateodata, pentru cativa cm in plus rezulta o pierdere foarte mare de material. Deci este important sa intelegem specificul proiectului tau si, daca suntem consultati, putem propune masuri de optimizare.

Nu am un fisier vectorial, pot primi o cotatie estimativa?

Da, insa in realizarea efectiva a proiectului vor putea fi abateri semnificative de buget, atunci cand avem datele finale. Deci iti putem oferi doar o estimare. Un minimum de informatii pentru o cotatie de taiere si gravare laser ar trebui sa includa:

  • o schita a pieselor ca sa ne dam seama despre lungimea de taiere si suprafata de gravare
  • imagini cu obiecte similare, care sa aiba dimensini specificate pentru lungime, inaltime, latime, diametru
  • detalii referitoare la tipul materialului si grosimea lui
  • tirajul necesar.

Pot primi ajutor in realizarea graficii?

Preturile pentru proiectare grafica si realizare de fisiere vectoriale incep de la 100 lei/ora. Pentru a incepe un proiect de design grafic este necesar sa primim instructiuni clare cu privire la proiect si scopul acestuia. Iar munca va incepe dupa incasarea unui avans pentru lucrare in functie de volumul de munca estimat.

Pot sa pregatesc eu fisierul pentru taiere si gravare laser? Si daca nu ma descurc cu template-ul vostru?

Da, am pregatit niste template-uri in acest sens si instructiuni. Iar in cazul in care sunt intrebari putem sa discutam pe e-mail la office(at)magneticpromo.ro

Ce tipuri de fisier se folosesc pentru taiere si gravare laser?

Echipamentul laser recunoaste doar fisiere vectoriale. Pentru a crea un fisier vectorial pentru taierea si gravarea laser se pot utiliza formate precum PDF, DWG, SVG, DXF, EPS, AI, generate de software-uri precum Corel Draw, Adobe Illustrator, Autocad.

Putem lucra pe baza unui fiser care nu este vectorial?

In acest caz va trebui sa il convertim in fisier vectorial pentru a realiza o prima estimare a lucrarii laser. Pentru proiecte simple putem realiza o estimare precisa, dar pentru lucrari complexe imaginea fidela asupra costului poate fi obtinuta doar prin evaluarea unui fisier vectorial. In plus intervine un timp suplimentar de evaluare a lucrarii si un cost de realizare a fisierului vectorial.

Cat de mare este masa de lucru a echipamentului laser?

Lucram cu un echipament laser performant Thunderlaser Nova 51 cu masa de lucru de 1300 x 900 mm. Axa Z (inaltimea) poate fi ajustata de la 0 la 230 mm, deci putem introduce si obiecte mai inalte la taiere si gravare laser.

O latura a echipamentului laser poate fi demontata si putem sa lucram chiar si cu placi mai mari.

Dar… nu toti producatorii cu care lucram ne pot furniza placi din diverse materiale de dimensiuni mari si cateodata nu este eficient sa se utilizeze placi de dimensiuni mari.

Care sunt tipurile de prelucrari laser?

Detalii cu privire la tipurile de prelucrari laser puteti gasi aici.

Debitare laser pe ce dimensiuni se poate realiza?

Deoarece avem un cap de taiere laser special pentru materiale groase, putem realiza si taieri de grosimi mari cu muchii relativ drepte. O dimensiune maxima de taiere laser am spune ca este in plexiglas la 15 mm. Dar aceasta dimensiune maxima de debitare laser difera in functie de material, de la carton de 0,3-0,5 mm grosime la lemn / placaj de 10 mm, pluta de 5 mm, piele de 1-2 mm etc. O lista de preturi relativa la grosimile de materiale poate fi gasita la noi pe site.

Putem grava o placa fata-verso?

In functie de material se poate realiza si potrivirea desenelor pe ambele fete, in functie de efectul urmarit. Pretul pentru cele doua gravari se calculeaza separat, plus un timp de potrivire al celor doua fete. Oricum, pot exista abateri milimetrice de potrivire intre fete.

Pot grava obiecte cilindrice?

Da, avem un dispozitiv special care permite gravarea de obiecte cilindrice, cum ar fi pahare, sticle, termosuri metalice. In cazul acestui dispozitiv insa putem realiza doar unul sau putine obiecte o data.

Daca suprafata de gravat laser pe un obiect nu este foarte mare si, in general, dispusa pe directia capului de gravare pe o zona relativ dreapta, putem sa realizam lucrarea si fara acest dispozitiv special pentru obiecte cilindrice.

Gasesc material in stoc permanent?

Stocul nostru de materiale laserabile este in continua schimbare. Am avut perioade de saptamani de zile cand am lucrat exclusiv cu Metalex sau cu plexiglas. In general blocam banii doar in materiale laserabile cu rulaj mare, restul le aprovizionam pe proiect cu un mic surplus. Cand realizam oferta de pret incercam sa avem un pret actualizat al materialelor si un timp estimat de livrare, insa nu ne asumam eventualele intarzieri din partea furnizorilor.

De la lansarea comenzi si incasarea unui avans incepe efectiv aproivizonarea cu materiale laserabile.

Acceptati proiecte cu materialul clientului?

Sigur, putem lucra cu placi sau obiecte furnizate de clienti. Este necesar sa stabilim o compatibilitate a acestora cu prelucrarea laser, deoarece in piata sunt materiale de calitati diferite. In acest caz, atunci cand discutati cu un furnizor de materiale este important sa va asigurati ca acestea sunt laserabile. Abia dupa calibrarea echipamentului laser si realizarea unei mostre pe materialul primit va putem furniza o cotatie de pret finala.

Pentru a evita intarzieri in proiect este util sa va ganditi sa ne aduceti material si obiecte de prelucrat in exces, si pentru teste sau erori de productie.

Ce materiale se prelucreaza laser?

Anumite materiale se preteaza doar pentru gravare laser, nu si pentru taiere. O lista a materialelor general laserabile puteti gasi aici.

Ce materiale nu se debiteaza laser?

Nu se debiteaza laser pe echipamentul nostru:

  • sticla
  • metal
  • piatra
  • ceramica
  • materiale care contin PVC sau cloruri (forex, placi PVC)

Pentru o alta serie de materiale nu recomandam taierea laser:

  • anumite hartii si cartoane, unde se poate observa ca au margini innegrite si nu sunt placute estetic
  • anumite tipuri de placaj care contin adezivi incompatibili cu taierea laser, care innegresc mult materialul
  • policarbonat
  • folie magnetica.

Se poate primi o mostra in avans pentru „bun de tipar”?

Desigur. Tariful pentru realizarea mostrei va implica insa aceleasi calibrari laser ca si in cazul realizarii comenzii mari. Acest tarif se poate ajusta ulterior din pretul total al proiectului de taiere si gravare laser.

Pot primi mostre de material?

In functie de proiect putem trimite mostre de material taiate/gravate laser. In anumit cazuri putem furniza mostre si cu diferite tipuri de puteri ale laserului si viteze de gravare/taiere, efectul asupra materialului fiind diferit.

Aveti comanda minima?

Comanda minima de taiere si gravare laser este de 50 lei.

Pot primi o lista estimativa de preturi?

Da, aceasta lista de preturi la nivel orientativ este publica in locatia aceasta. In functie de proiect, tiraj si alte elemente putem sa o ajustam in sus sau in jos.

Unde este localizat atelierul? Pot veni sa discut un proiect specific? 

Atelierul este localizat in apropiere de Metrou Dimitrie Leonida. Programul este L-V 9-18.
Accesul in atelier este restrictionat deoarece avem echipamente de productie diverse care pot provoca accidentari in cazul interactionarii cu persoane neavizate. Pentru a putea realiza o estimare a lucrarii si mostre in cursul vizitei tale te rugam sa te programezi in avans la 0724 518 468 si eventual sa ne trimiti detalii privind proiectul in avans, ca sa ne facem temele.

Pot sa vin la atelier oricand pentru un proiect laser?

Proiectele le realizam pe baza programarilor in productie, deoarece avem si alti clienti de multumit. De aceea, cel mai bine este sa avem inainte lucrarea si sa o evaluam. In functie de seriile de productie mai poate sa apara cate o fereastra libera.

Oferiti si servicii de montaj sau ansamblare? Dar de impachetare ca produs finit?

Nu reprezinta o regula. In functie de proiect putem oferi si aceste servicii, pentru un cost separat. Avem experienta in realizarea de produse de la A la Z, pana in etapa de impachetare si etichetare finala, gata sa fie puse in raftul magazinelor.

Care sunt metodele de plata acceptate?

In majoritatea cazurilor incasam pe baza de OP, avans si inainte de livrarea proiectului. Putem accepta si cash de la persoane juridice pe baza de factura si chitanta. Pe aceasta firma nu avem POS.

Cat ma costa transportul?

Costul transportului incepe de la 17 lei si se calculeaza functie de volum/greutate colet. Pretul creste in general cu 1 leu/kg. Pentru anumite proiecte fragile sau de dimensiuni foarte mari nu recomandam un curier, ci ridicare personala. In plus, in functie de necesarul de ambalaj in cazul proiectelor speciale acesta poate fi refacturat clientului.