Intrebari frecvente print UV

Incercam mai jos sa adresam cele mai frecvente intrebari cu privire la imprimanta cu cerneala UV si lucrarile de print UV. Daca insa apar intrebari specifice te rugam sa ne contactezi telefonic sau pe e-mail.

Care sunt avantajele imprimarii UV?

 • procedeu de imprimare foarte rezistent in timp, mai ales pentru print utilizat in exterior; culorile rezista in timp, nu se sterg sau palesc
 • stratul suport pentru print UV este foarte variat: plastic, lemn/placaj, ceramica, suprafete vopsite sau lacuite, piatra etc; metal si sticla in anumite cazuri
 • produsul imprimat se poate ridica direct de pe masa de print si impacheta, deci timp de asteptare zero
 • suprafata de imprimat nu necesita timp pentru pregatire daca suprafa este curata, degresata, fara urme de impuritati; o exceptie este in cazul materialelor special repelante, care necesita un primer pentru o legatura ferma intre cerneala si substrat
 • imprimare simultana de policromie: strat de cerneala alba si 6 culori CMYKLmLc
 • produsele nu mai necesita laminare
 • calitate si culoare constanta indiferent de culoarea substratului datorita cernelii albe;
 • impact scazut asupra mediului sau a persoanelor; consumul de energie pentru imprimare este redus si cerneala nu dauneaza mediului sau oamenilor

Cum sunt calculate costurile pentru proiectul meu de print UV?

Pentru a putea estima o cotatie de pret cel mai simplu este sa primim fisierul vectorial al proiectului, cu specificatii si dimensiuni complete.

Cotatia de pret este estimata in functie de:

 • materialul consumat si optimizarile care sunt posibile
 • timpul necesar pentru realizarea proiectului: pregatire imagine de print, calibrarea mesei de print, eventuale teste suplimentare si realizarea de mostre, timpul efectiv de asezare a materialului sau obiectelor pe masa de lucru si de ridicarea a obiectelor.
 • rezolutia de imprimare UV – o plansa imprimanta 1440×720 dpi poate dura si 45 de minute, pe cand aceeasi plansa imprimata la rezolutie economica se realizeaza in 15-20 minute
 • culoarea alba imprimata sub culoare – acest procedeu face o separare buna de culoare intre culoarea suportului (agenda, pix, folie magnetica) si culoarea imprimata
 • complexitatea proiectului, daca sunt necesare materiale suplimentare (scotch pentru fixarea mai  buna a pieselor pe masa de print UV)
 • pierderile de material rezultate – avem proiecte care necesita imprimarea pe marginilor de markeri de taiere recunoscuti optic de masa de taiere Graphtec.

Ca urmare, timpul de executie pentru acelasi proiect de imprimare poate fi foarte diferit, in functie de material si parametrii specifici materialului. La fel si rezultatele, pot fi foarte diferite.

Pot primi o cotatie de pret fara un fisier vectorial?

Un fisier vectorial cu detalii reprezinta calea cea mai simpla si rapida de a obtine o cotatie de pret pentru imprimare UV si timpul de executie. La cerere, cu plata unui avans, putem realiza si noi realizarea de grafica, dar timpul de proiectare se va adauga la costul general al proiectului.

In general putem sa raspundem cererii in ziua in care o primim, in interval de cateva ore.

Conteaza alte proiecte similare in estimarea unui pret pentru proiectul meu?

Desigur, incorporam experienta proiectelor similare de imprimare UV in cotatiile pentru proiecte viitoare. Dar fiecare proiect de imprimare UV are specificul lui si, cateodata, pentru cativa cm in plus poate rezulta o pierdere foarte mare de material. Deci este important sa intelegem specificul proiectului tau si, daca suntem consultati, putem propune masuri de optimizare.

Nu am un fisier vectorial, pot primi o cotatie estimativa?

Da, insa in realizarea efectiva a proiectului vor putea fi abateri semnificative de buget, atunci cand avem datele finale. Deci iti putem oferi doar o estimare. Un minimum de informatii pentru o cerere de oferta imprimare cu cerneala UV ar trebui sa includa:

 • grafica de imprimat UV
 • o schita sau poza a pieselor ca sa ne dam seama despre lungimea si forma obiectelor
 • imagini cu obiecte similare, care sa aiba dimensini specificate pentru lungime, inaltime, latime, diametru
 • detalii referitoare la tipul materialului din care sunt realizate obiectele
 • tirajul necesar.

Pot primi ajutor in realizarea graficii?

Preturile pentru proiectare grafica si realizare de fisiere vectoriale incep de la 100 lei/ora. Pentru a incepe un proiect de design grafic este necesar sa primim instructiuni clare cu privire la proiect si scopul acestuia. Iar munca va incepe dupa incasarea unui avans pentru lucrare in functie de volumul de munca estimat.

Pot sa pregatesc eu fisierul pentru imprimare UV? 

Da, am pregatit niste template-uri in acest sens si instructiuni. Iar in cazul in care sunt intrebari putem sa discutam pe e-mail la office(at)magneticpromo.ro

Ce tipuri de fisier se folosesc pentru imprimare UV?

Fata de cutter plotter si laser care recunosc doar fisiere vectoriale, la imprimanta UV putem utiliza ca baza si fisiere nevectoriale, de rezolutie buna, daca nu umblam la dimensiunea lor originala. Pentru a crea un fisier vectorial se pot utiliza formate precum PDF, DWG, SVG, DXF, EPS, AI generate de software-uri precum Corel Draw, Adobe Illustrator, Autocad.

Putem lucra pe baza unui fiser care nu este vectorial?

Depinde de imagine si dimensiunea dorita pentru imprimare UV. Daca imaginea este de rezolutie buna sau nu vrem sa o marim o putem imprima asa cum o primim.

Cat de mare este masa de lucru a imprimantei cu cerneala UV? Cat de mare va fi suprafata imprimata UV?

Lucram cu o imprimanta UV cu masa de lucru de 900 x 600 mm, masa imprimantei prevazuta cu vacuum. Obiectele care se pot imprima UV pot avea o inaltime de max. 110 mm. Deci o plansa sa un obiect poate avea suprafata imprimata UV de max 900×600 mm, daca nu este nevoie de markeri de taiere. Ca material suport pentru imprimare, pot intra pe masa materiale cu pana la 2-3 cm mai late si cu 20-30 cm mai lungi, daca ar putea reprezenta un avantaj pentru realizarea lucrarii.

Dar… nu toti producatorii cu care lucram ne pot furniza placi sau coli din diverse materiale de dimensiuni mari si cateodata nu este eficient sa se utilizeze placi de dimensiuni mari. De exemplu, am cautat foarte mult coli mari de culoare galben pai si am taiat lucrarea pe cartoane de dimensiuni A3 care au fost apoi imprimate UV la dimensiuni de obiect mai mici, desi eficient ar fi fost sa ocupam cu coli toata suprafata 900×600 mm.

Care sunt tipurile de imprimari UV?

Se pot realiza imprimari UV cu rezolutii si efecte diferite:

 • imprimare UV cu rezolutie de la 300 dpi pana la o rezolutie de 1440×720 dpi
 • imprimare UV cu alb sub sau fara alb
 • imprimare UV in oglinda, pentru a fi aplicata pe materiale transparente, pe spatele lor (ex. coastere – suporti pentru pahare, placi firma, etichete jocuri mecanice)
 • print UV cu efect 3D, atunci cand stratul de alb sub negru, de exemplu, este mai mare, creand un efect de profunzime.

Cat de mare va fi suprafata imprimata UV?

Suprafata imprimata UV la o singura plansa va fi de cel mult 900 x 600 mm. Pentru proiecte care necesita imprimarea pe o dimensiune mai mare avem alte solutii, de la print in rola la print pe o categorie de imprimante UV de dimensiuni mai mari. O lista de preturi pentru imprimarea UV poate fi gasita la noi pe site.

Putem imprima o coala fata-verso?

Da, sunt frecvente lucrarile cand trebuie sa realizam o imprimare fata-verso. De la carti de vizita la obiecte imprimate pe mai multe fete, este necesar sa intelegem specificatiile proiectului de imprimare si ne ocupam sa il realizam.

In unele cazuri potrivirea fata-verso este destul de dificila si necesita calibrari suplimentare. Pretul pentru cele doua fete se calculeaza separat, plus un timp de potrivire al celor doua fete.

Gasesc material in stoc permanent?

Stocul nostru de materiale pentru imprimanta UV este in continua schimbare. Am avut perioade de saptamani de zile cand am lucrat exclusiv cu carton de un anumit tip de carton sau cu folie magnetica sau plastic. In general blocam banii doar in materialele cu rulaj mare, restul le aprovizionam pe proiect cu un mic surplus. Cand realizam oferta de pret incercam sa avem un pret actualizat al materialelor si un timp estimat de livrare, insa nu ne asumam eventualele intarzieri din partea furnizorilor.

De la lansarea comenzi si incasarea unui avans incepe efectiv aproivizonarea cu materiale pentru fiecare proiect.

Acceptati proiecte cu materialul clientului?

Sigur, putem lucra cu placi, coli sau obiecte (pixuri, brichete, carduri, stick-uri) furnizate de clienti. Desi in majoritatea cazurilor nu sunt probleme, este necesar sa stabilim o compatibilitate a acestora cu imprimarea UV, deoarece in piata sunt materiale de calitati diferite. In acest caz, atunci cand discutati cu un furnizor de materiale este important sa va asigurati ca acestea pot fi imprimate UV, sa aveti o mostra si sa facem un test. Abia dupa aceste teste si realizarea unei mostre pe materialul primit va putem furniza o cotatie de pret finala.

Pentru a evita intarzieri in proiect este util sa te gandesti sa ne aduci material in exces, si pentru teste sau erori de productie.

Ce materiale se imprima cu cerneala UV?

In general este important ca materialul sau obiectul pentru imprimare UV sa aiba pori in care sa se fixeze cerneala UV pana la polimerizare/intarire. Deci gama materialelor care se imprima cu cerneala UV este foarte mare:

 • hartie si carton, cu grad de absorbtie redus – print UV pe carton in realizarea de carti de vizita, anunturi, door hang-ere, signalistica de interior, decoruri pentru standuri expozitionale, invitatii evenimente, coperti, etichete, cutii etc.
 • autocolant hartie si PVC – print UV pe autocolant pentru  decorari exterioare si interioare, printuri de orice dimensiuni, decorare vehicule, diferite semne, decorare geamuri si vitrine, sisteme de afisaj etc
 • plastic – print UV pe folie plastic si pe obiecte din plastic
 • plexiglas – imprimare UV pe plexiglas pentru sisteme de iluminare (corpuri de iluminat, elemente de avertizare, signalistica, display-uri.
 • polipropilena – printul UV pe polipropilena este utilizat pentru panourile publicitare indoor si outdoor, signalistica, materiale publicitare pentru puncte de vanzare.
 • policarbonat – print UV pe policarbonat pentru casete luminoase, panouri publicitare, statii de autobuz, elemente decorative, luminatoare, copertine si acoperisuri curbate
 • folie transparenta – print UV pe folie transparenta pentru reclame in geam, filme iluminate din spate (backlit),
 • forex – print UV pe forex in signalistica, la realizarea panourilor publicitare, afisaje, design interior, amenajari magazine, scenografie, standuri de expozitie, fatade, imprimari serigrafice, alte constructii exterioare.
 • lemn si placaj din lemn, cu grad de absorbtie redus – print UV pe lemn utilizat in design-ul interior, standuri expozitionale, fatade, parchet personalizat, mobilier personalizat, tablouri, cutii din lemn, ornamente.
 • MDF si PAL – placile sunt pregatite in prealabil prin laminare lichida UV cu un primer – utilizarea este frecventa in industria mobilei si a decoratiunilor de interior, precum fronturi de sertare, usi marcate, mobilier pentru copii, design inovativ
 • piele si pluta – print UV pe piele pentru obiecte decorative, marochinarie, suporti de pahare din pluta, elemente decorative din pluta
 • canvas – printul UV pe canvas este frecvent utilizat pentru astazi in realizarea decoratiunilor interioare, tablouri printate, decoruri de teatru si film
 • folie magnetica – print UV pe folie magnetica pentru fluturasi magnetici, reclame magnetice de dimensiuni mici si mari, magneti aplicati temporar pe autovehicule, etichete magnetice pentru spatii logistice si de birou
 • sticla – print UV pe sticla pentru decorarea fatadelor de cladiri, partitionari de birouri, cabine de dus, publicitate, tablouri, decor personalizat si zone comerciale
 • metal – print UV pe metal in signalistica, elemente de avertizare, decoratiuni, standuri, acoperisuri, tablour
 • folii window graphics sau floor graphics
 • piatra (marmura, granit) – printul pe UV este utilizat in design-ul interior si exterior, blaturi, piese decorative
 • dibond – print UV pe dibond pentru realizarea de totemuri, signalistica (chiar si de dimensiuni foarte mari) atat de interior cat si de exterior, panouri publicitare, placari fatade si standuri de expozitii, amenajari magazine, panouri de firme, semne si indicatoare de circulatie, diferite amenajari de spatii interioare si exterioare.
 • foam – print UV pe foam pentru signalistica de interior, decorare vitrine la display-uri POS si POP, montare tiparituri si tablouri.
 • alte obiecte cu diverse forme si dimensiuni

Ce materiale nu se imprima UV?

Nu se recomanda printul UV pe materiale care nu au pori deschisi:

 • materiale mai groase de 110 mm
 • sticla fara primer
 • anumite metale fara primer
 • ceramica

Pentru o alta serie de materiale nu recomandam imprimarea UV:

 • materiale textile – in functie de efectul dorit si culoarea materialului este posibil sa nu iasa o lucrare de calitate
 • metal – in unele cazuri se utilizeaza primer si este posibila imprimarea, dar stabilitatea printului se poate observa in timp
 • sticla – in unele cazuri se utilizeaza primer si este posibil printul, dar stabilitatea printului pe suport se poate observa in timp.

In cazul metalului si al sticlei putem recomanda gravarea laser.

Care sunt cele mai frecvente aplicatii pentru imprimarea UV?

Personalizare promotionale: agende, pixuri, brichete, carcase de telefon, cutii metalice, stickuri usb, agende, brelocuri, rulete, chargere etc

Carduri de fidelizare si carti de vizita: carti de vizita din plastic (inclusiv transparent), din carton colorat în masa, cu scris în relief, carduri de fidelitate, carduri de acces/legitimatii, CD-uri etc.

Aplicatii industriale: imprimarea panourilor de comanda si control, a cadranelor diferitelor ceasuri si indicatoare

Semne, placute, folii plastic: placute de semnalizare, semne indicatoare in firme, placi intrare in firme sau placute pentru usi de birou, folii autocolante, panouri expozitionale, panouri publicitate indoor si outdoor, sisteme de iluminare, folii backlit, frontlit, windowgraphics, floorgraphics

Altele: carcase laptop, coperti de albume foto (placaj sau plastic), platouri, telefoane mobile, odorizante auto, cadouri, rigle, etichete, plachete din lemn, trofee, clipboarduri, pufi din piele artificiala, jucarii antistress etc.

Se poate primi o mostra in avans pentru “bun de tipar”?

Desigur. Tariful pentru realizarea mostrei va implica insa aceleasi calibrari pe imprimanta UV ca si in cazul realizarii comenzii mari. Acest tarif se poate ajusta ulterior din pretul total al proiectului de personalizare.

Pot primi mostre de material?

In functie de proiect putem trimite mostre de material imprimate. In anumite cazuri putem furniza mostre si cu diferite rezolutii, de la economic-ieftin la rezolutie maxima-scump.

Aveti comanda minima?

Comanda minima de imprimare UV este de 40 de lei.

Pot primi o lista estimativa de preturi?

Da, aceasta lista de preturi la nivel orientativ este publica in locatia aceasta. In functie de proiect, tiraj si alte elemente putem sa o ajustam in sus sau in jos.

Unde este localizat atelierul? Pot veni sa discut un proiect specific? 

Atelierul de personalizari este localizat in apropiere de Metrou Dimitrie Leonida. Programul este L-V 9-18.
Accesul in atelier este restrictionat deoarece avem echipamente de productie diverse care pot provoca accidentari in cazul interactionarii cu persoane neavizate. Pentru a putea realiza o estimare a lucrarii si mostre in cursul vizitei tale te rugam sa te programezi in avans la 0724 518 468 si eventual sa ne trimiti detalii privind proiectul in avans, ca sa ne facem temele.

Pot sa vin la atelier oricand pentru un proiect de imprimare?

Proiectele le realizam pe baza programarilor in productie, deoarece avem si alti clienti de multumit. De aceea, cel mai bine este sa avem inainte lucrarea ca detalii si sa o evaluam. In functie de seriile de productie mai poate sa apara cate o fereastra libera.

Oferiti si servicii de montaj sau ansamblare? Dar de impachetare ca produs finit?

Nu reprezinta o regula. In functie de proiect putem oferi si aceste servicii, pentru un cost separat. Avem experienta in realizarea de produse de la A la Z, pana in etapa de impachetare si etichetare finala, gata sa fie puse in raftul magazinelor.

Care sunt metodele de plata acceptate?

In majoritatea cazurilor incasam pe baza de OP, plata unui avans si plata inainte de livrarea proiectului. Putem accepta si cash de la persoane juridice pe baza de factura si chitanta. Pe aceasta firma nu avem POS.

Cat ma costa transportul?

Costul transportului incepe de la 17 lei si se calculeaza functie de volum/greutate colet. Pretul creste in general cu 1 leu/kg. Pentru anumite proiecte fragile sau de dimensiuni foarte mari nu recomandam un curier, ci ridicare personala. In plus, in functie de necesarul de ambalaj in cazul proiectelor speciale acesta poate fi refacturat clientului.